Turizm potansiyeli açısından İstanbul’dan sonra en önemli merkezlerden olan Bursa, tarihi eserlerinin zenginliği ile gözleri kamaştırmaktadır. Bursa ve İznik erken Hıristiyanlık ve Osmanlı döneminin eşsiz eserleri ile süslüdür.
Türkiye’nin kış turizmi merkezi olan Uludağ Kayak Merkezi Bursa’ya 40 Dakika uzaklıktadır ve kış turizminin bütün olanaklarına sahiptir.
Marmara Denizi kıyıları uzun yıllardan beri bütün Türkiye’nin tercih ettiği tatil yöreleridir.
Uludağ Milli Parkı günübirlik turizm, kampçılık ve trekking için ideal bir ortamdır. Uludağ etekleri özel araçları ve cip safari ile geziye çıkanlara sihirli güzelliklerini sunar. Pek çok keşfedilecek yer arasında Bursa ilçelerinin tabii güzellikleri, çağlayanları, mağaraları ve otantik Osmanlı köyleri yer alır.
Bursa kaplıcaları Roma Dönemi’nden beri kullanılan Sağlık merkezleridir. Bursa içinde Çekirge semti bir kaplıcalar merkezidir. Bursa ilçelerinin çoğunda da kaplıcalar yılın her döneminde büyük rağbet görür.
İznik ve Uluabat (Apolyont) Gölleri yüzme, kano ve sörf gibi Su sporları için ideal alanlardır.
Bursa’yı tanımak için kent içinde en az iki Gün konaklamak gerekir. Tabiat güzelliklerini tanımak tamamen arzuya bağlıdır. İlk ve Orta çağın en önemli merkezlerinden biri olan İznik’e bir gün ayırmak gerekir. Bursa bütün zenginliklerini keşfe çıkan Türkiye ve Dün ya insanlarını ünlü konukseverliği ile ağırlamaktan gurur duyan insanların yönettiği her zevke hitabeden konaklama tesislerine sahiptir.
Tarihi eserler
Kurulduğu tarihden günümüze dek devamlı gelişme içinde olan Bursa’nın bugün ulaştığı sınırlar Uludağ eteklerinden Bursa ovası içlerine, İzmir, Mudanya, Yalova ve İnegöl yollarına, civar köylere uzanmaktadır. İç içe tarih kokan sokaklar, evler yerlerini beton yığınlarına terk ederken birçok tarihi anıt bu yığınların arasında adeta kaybolmaktadır.
•Yıldırım Külliyesi
•Emirsultan Camii ve Türbesi
•Yeşil Türbe
•Yeşil Medrese
•Muradiye Külliyesi
•Tarihi Hanlar
•Ulu Camii
•Bursa Kalesi
•Osmangazi Türbesi
•Orhangazi Türbesi
•Hüdavendigar Türbesi
•Hüdavendigar Camii
•Cumalıkızık Köyü
Müzeler
Bursa’da ilk Müze 19 Ağustos 1904 tarihinde İmparatorluk Müzesinin (Müze-i Hümayun) bir şubesi olarak Bursa Erkek Lisesinde açılmıştır. 1904-1930 tarihleri arasında eserler Erkek lisesinin bir bölümünde depolanmış ve sergilenmiştir. Bu eserlerin birçoğu bugün Yeşil Medresedeki Türk İslam Eserleri Müzesi ve Kültürpark içerisineki Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
•Arkeoloji Müzesi
•Türk İslam Eserleri Müzesi
•Atatürk Müzesi
•Osmanlı Evi Müzesi
•Hüsnü Züber Evi
•Mütareke Evi Müzesi
•Tahir Paşa Konağı
•Şemaki Evi Müzesi
•Celal Bayar Müzesi
Uludağ Milli Parkı
Bursa’nın 32 kilometre güneyinde, karayolu ile Bursa’ya 40, havaalanına 60 dakikadır. Antik dönemde Olympos Misios adıyla tanınan Uludağ, Troya Savaşı’nı tanrıların izlediği yer olarak ta mitolojideki yerini almıştır. 2543 metreye ulaşan doruğu ile Batı Anadolu’nun en yüksek dağıdır.
Olağanüstü tabii yapısı, flora ve faunasının zenginliği ile 1961 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Türkiye’nin en önemli Kış Sporları ve kış turizmi merkezidir.
Kayak tesislerinin yeterliliği ile konaklama imkanları Uludağın vazgeçilmez bir tatil yöresi olmasını sağlamaktadır. Yaz aylarında kampçılık, trekking ve günübirlik piknik alanı olarak yararlanılması Uludağ’ı her mevsim çekici kılmaktadır. Uludağ 20 Aralık – 20 Mart tarihleri arasında 120 gün/yıl süreli kayak mevsimine sahiptir. Merkezde 5 telesiyej, 7 teleski ve 1 adet teleferik vardır.
Ulaşım
Bursa’dan Uludağ Milli Parkı giriş kapısına (Karabelen) 22 km.lik Asfalt yol ile ulaşılabilmektedir. Buradan Oteller yöresi ve kayak merkezine 10 Km.lik asfalt + parke yolla ulaşılmaktadır. Ayrıca Bursa’dan 20 Dakikalık bir teleferik yolculuğu ile Uludağ Milli Parkı Sarılan kamp ve kullanım alanına ulaşılabilmektedir.
Mesire yerleri
Bursa, tarihi ve turistik yerlerin yanısıra daha çok iç turizme ve günübirlik etkinliklere hitap eden mesire yerleri açısından da zengin bir coğrafyadadır.
Uludağ Ulusal Parkı
Uludağ’da üzerinde 11 teleski çalışan takriben 104 hektarlık kayak yapılabilecek alan mevcuttur. Mevcut tesisiler 2950 kayakçıya hizmet verebilmektedir. 1961 hektarlık bir alanda kurulmuş bulunan Uludağ Ulusal Parkı Bursa’ya 36 km. Uzaklıktadır. Ulusal Park içinde yer alan yaylalar ve mesire alanları, Karabelen, Kadıyayla, Sarıalan, Çobankaya, Bakacak, Devetaşı, Gölcük Kampı, Hamur Alanı ve Kirazlıyayla’dır. Ayrıca Kazancıbayırı ve Mezit Boğazı Orman İçi Dinlenme Yerleri vardır.
Osmangazi İlçesi
İnkaya Köyü tarihi Çınarı Uludağ çıkışında yer alan tarihi çınarın 570 yaşında olduğu sanılmaktadır. Manzara, seyir olanağı vardır.
Kireç Ocakları Bursa-Uludağ yolu üzerinde Bursa kentini kuş bakışı seyretme olanağına sahip olan yörede park yerleri, TCK’ca düzenlenmiş dinlenme yerleri bulunmaktadır.
Nilüfer İlçesi
Gümüştepe Bursa’ya 6 km. Uzaklıkta Misi köyü yakınında bulunan Gümüştepe Orman İçi Dinlenme yerinin kapasitesi 2000 kişi/gün’dür.
Gölyazı Bursa-Karacabey yolu üzerinde Karacaoba köyü’nü geçince 6 km.lik bir yolla ulaşılan Gölyazı’nda tarihi çınar, kale ve kilise kalıntısı bulunmaktadır.
Yıldırım İlçesi
Cumalıkızık Köyü Tarihsel dokunun tümüyle korunmuş olduğu yerleşimde Osmanlı mimarisinin özelliklerini görmek ve incelemek olanağı bulunmaktadır.
İnegöl İlçesi
Oylat İnegöl’e 27 km. Uzaklıkta yer alan Oylat Kaplıcaları ve Orman İçi Dinlenme yerinin günlük kullanım kapasitesi 1000 kişi/gün’dür.
Cerrah Köyü İnegöl’ün 5 km. Batısında yer alan Cerrah Köyü doğal güzellikleryle ilgi çekmektedir.
Karacabey İlçesi
Yeniköy Marmara kıyısında Karacabey’e 33 km. Uzaklıkta plaj ve orman içi dinlenme yeridir. Haziran – Eylül aylarında yoğun olarak kullanılmakta olup günlük kapasitesi 2500 kişi/gün’dür.
Keles İlçesi
Kocayayla Keles’e 5 km.uzaklıkta Orman İçi Dinlenme yeridir. Günlük kullanım kapasitesi 800 kişi/gün’dür.
Kestel İlçesi
Derekızık Köyü Kestel’e 7 km. Uzaklıkta bulunan bu köy orman içinde, içerisinden nehir geçen doğal güzelliklere sahip bir köydür.
Saitabat Şelalesi Derekızızk köyüne 3 km. Uzaklıktaki bu şelalae bir kanyondan dökülmektedir.
Mudanya İlçesi
Çanaklıçeşme Bursa’ya 30 km. Uzaklıkta yer alan Orman İçi Dinlenme yerinde günlük kapasite 1000 kişi/gündür.
Mustafakemalpaşa İlçesi
Mustafakemalpaşa ilçesindeki mesire yerleri
•Tümbüldek Şelalesi
•Su Uçtu Şelalaesi
•Karataş Mesire Yeri
Orhaneli İlçesi
Çınarcık Orhaneli’ye 2 km.uzaklıkta, Karaçam Ormanları ile kaplı alanda, orman içi dinlenme yerididr. Günlük 1000 kişilik kapasiteye sahiptir.
Yenişehir İlçesi
Yarhisar Köyü Yenişehir-İnegöl karayolundan ayrılan bir yolla ulaşılan köy, Yenişehir’e 16 km. Uzaklıktadır. Doğal ve tarihsel zenginliklere sahiptir.
Termal turizm
Bursa Kaplıcaları ve Hamamları
Bursa, Roma döneminden beri şifalı sularında sağlık arayan insanların ilgisini çekmiştir. Roma imparatorları Trajanus (98 – 117) ve Hadrianus (117 – 138) dönemlerinde Bursa’da çeşitli yapıların yapıldığı ve Justinianus (527-565) zamanında Çekirge’de hamamlar yapıldığı bilinmektedir. Bizans döneminde hamam ve şifa kaynağı ılıcaların yapımına devam edilmiştir.
Bursa’nın kaplıca suları şehrin batısındaki Bademli Bahçe ve Çekirge yörelerinden çıkmaktadır. Her iki bölgeden çıkan suların kimyasal analizleri farklı sonuçlar verir. Osmanlı döneminde Bizans devrinden kalan hamamların tamiri yapılmış ve yeni kaplıcalar inşa edilmiştir. Bu kaplıcaların en tanınmışları Kükürtlü, Eski Kaplıca, Yeni Kaplıca ve Koca Mustafa Paşa Kaplıcalarıdır.
Yeni Kaplıca
Çelik Palas’ın önünden sağa dönen yol bu kaplıcanın yanından geçmektedir. Kaplıca Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Rüstem Paşa tarafından 1552 yılında yaptırılmıştır. Bina emini Kerim Bey’dir. Yapı malzemesi Demirtaş Hamamından satın alınmıştır.
Soğuk kısmı geniş ve iki büyük kubbe ile örtülüdür. Buradan tek kubbe ile örtülü ılıklık kısmına geçilir Sıcaklık kısmı ortasındaki büyük havuz ile görülmeye değer . Bu havuzda yüzmek mümkündür. Kaynak su aslan ağızından ufak bir havuza ordan da büyük havuza akmaktadır. Sıcaklığa girişte sağlı sollu ufak kubbelerle örtülü odalardan sağdakine halk arasında “Eşek Terleten” denilmektedir. Buradaki havuza bırakılan bir yumurta hemen pişmektedir. Kaplıcanın duvarlarında ve yerlerdeki mozaikler ile çiniler devrin en güzel örnekleridir.
Kükürtlü Kaplıcaları
Çekirge yolu üzerinde Kükürtlü Bahçesi’nin arkasında kalmaktadır. Kaplıcanın erkekler kısmını I.Murad Hüdavendigâr, kadınlar kısmını II.Bayezıd yaptırmıştır. İlk yapılan bölümlerden birinde çapraz, diğerinde düz tonozla örtülü iki eyvan vardır. Ufak bir halveti ve helası mevcuttur. II. Bayezıd’in yaptırdığı kısım daha büyük boyutlardadır. Üstü kiremitlerle örtülüdür. Bu kısmın duvarları ve kubbe kasnağı kesme taşla yapılmıştır. Uludağ Üniversitesi birimlerine geçen kaplıca aslına uygun şekilde geniş çaplı onarıma tabi tutulmuştur.
Eski Kaplıca
Çekirge meydanında, cadde seviyesinden aşağıda Kervansaray’ın bünyesinde Bursa’nın en büyük ve en eski kaplıcasıdır yerinde Bizanslılara ait bir hamam kalıntısının bulunmasından dolayı Eski Kaplıca ismi verilmiştir. Kaplıca I.Sultan Murad tarafından çift hamam olarak yapılmıştır. 1511, tarihinde de II.Bayezıd soğukluğu ilave ettirmiştir.
Soğukluk kısmı iki kubbe ile örtülüdür. Ortadakinde ufak bir havuz vardır. Bunun iki yanına yarım kubbeler kullanılmıştır. llıklık kısmında sekiz sütun üzerine bindirilmiş yuvarlak kemerler kubbeyi taşımaktadır. Merkezinde ufak şadırvanı, sağında ufak bir odası mevcuttur.
Sıcaklık kısmında mermer aslan ağızından boşalan Sıcak su ufak havuza ordan da yedi metre çapındaki havuza akmaktadır. Aslan ağızının bağlandığı yerde, 1675 yılına ait kitabeli bir ayna taşı vardır.
Havuzun etrafında yer alan sekiz sütun ve başlıkları Bizans devrine aittir. Hamamın yapımını hızlandırmak için başka yerden getirilip burada kullanılmıştır. Çatı ilk yapıldığında kurşunla kaplı iken 1612 yılında kurşunlar sökülerek kiremitle kaplanmıştır.
Oylat Kaplıcaları
İnegöl’ün 27 kilometre güneyinde Uludağ eteklerindeki Oylat çam Ağaçları arasında şifa kaynağı bir kaplıca ve mesire yeridir. Günübirlik olarak da büyük ilgi çeken bir tabiat köşesidir. Oylat Kaplıcaları özellikle Ağrılı sinir hastalıkları için bir şifa kaynağıdır. Kaplıca civarında Otel ve Motel gibi konaklama tesisleri bulunmaktadır.
Konaklama
Turizm potansiyeli açısından İstanbul’dan sonra en önemli merkezlerden olan Bursa, tarihi eserlerinin zenginliği ile gözleri kamaştırmaktadır. Bursa ve İznik erken Hıristiyanlık ve Osmanlı döneminin eşsiz eserleri ile süslüdür.
Türkiye’nin kış turizmi merkezi olan Uludağ Kayak Merkezi Bursa’ya 40 dakika uzaklıktadır ve kış turizminin bütün olanaklarına sahiptir.
Ulaşım
Bursa, karayolu ulaşım ağını bölge ve ülke ölçeğinde taşımaktadır. İlin karayolu ağı toplam 5.055 km.dir. İç Batı Anadolu’nun İstanbul’a ve Avrupa’ya açılımında, aynı şekilde dış ülkelerden ve İstanbul’dan İç Batı Anadolu ve Ege’ye olan ulaşımın bağlantı noktasıdır. Aynı zamanda Trakya ve İç Batı Anadolu gibi en kalabalık bölgeleri birbirine bağlamaktadır. Bursa,kısmen bölgeler arası bütünleşmeyi sağlayan bir şehir niteliğine sahiptir.
Denizyolu
İlin deniz yolu ile ulaşımı, Mudanya ilçesinden ve Yalova ilinden sağlanmaktadır. İstanbul Deniz Otobüs İşletmesince ( İDO ) Mudanya-Yenikapı (İstanbul) arasında günlük seferler düzenlenmiştir. Yalova ilinden İstanbul’a vapur ve deniz otobüsü seferleri yapılmaktadır.
Havayolu
Küçük yolcu taşıma kapasiteli Hava taşıma araçlarına hizmet veren Bursa Havaalanı’nın, kent merkezi içinde kalması ve ulusal, uluslararası hava taşımacılığı ihtiyacına karşılayamaması nedeniyle Yenişehir ilçesinde yapımı tamamlanan Bursa ( Yenişehir ) Havaalanı uluslararası hava trafiğinin hizmetine girmiştir.